Marija Benke Instagramičan život Društvo
foto: Shutterstock/fotogestoeber

 I dok svet potresa afera Cambridge Analytica, a mi se zabrinuto zgražavamo nad tom situacijom, bilo bi dobro da se zapitamo po čemu se ova afera razlikuje od drugih.

 Odgovor je jednostavan-samo po tome što je procurela u javnost. Ovakvi slučajevi verovatno se svakodnevno dešavaju, možda, ne u ovakvom obimu, ali princip je isti. Podaci, baze podataka su blago za one koji umeju da ih koriste.

 Aktivirajući razne alikacije, pravljenjem naloga na društvenim mrežama,mi pristajemo da budemo izloženi. Odavno se izgubila linija izmežu javnog i privatnog. Naš privatni život pristali smo da izložimo u postovima i da isto tako voajerski učestvujemo u posmatranju života drugih.

 Apsurd doveden do krajnjih granica-snimanje života iz minuta u minut. Sfera javnog prostora nije više mesto izuzetnosti, već je postao prostor banalnosti svakodnevice.

 Radimo u open space prostorima, trudimo se da budemo što prisutniji u medijima i na mrežama, jer mera prisutnosti je mera uspeha i sve to pravdajući nezainteresovanošću za druge, tim zastrašujućim optimizmom mikrosvetova.

I kad sledeći put počnemo da se zgražavamo, trebalo bi da se zamislimo koliko puto u toku dana kliknemo na I accept i I agree i ne zaboravimo: MI SMO NA TO PRISTALI.

Marija Benke Marija BenkeObrazovanje: profesor srpske književnosti i jezika;
Zanimanje: od poezije do politike