Pavle Knežević Pingvin, znate? Društvo,Kultura
foto: @fargofx/Facebook

5 - Big Little Lies

 Stvarno nisam hteo da gledam ovu seriju. Drama o tri majke sitne dece i njihovim naizgled savršenim životima iza kojih se kriju ozbiljni problemi je nešto što me ne zanima ni iz daljine. Na kraju sam joj na institiranje osobe od poverenja dao šansu. Od samog početka i uvodne špice uz "Cold Little Heart" čarobnog Majkla Kivanuke (Michael Kiwanuka – eto vam i preporuke za slušanje) do poslednjeg kadra serije nisam mogao da prestanem. Vodeća glumačka trojka – Ris Viderspun, Nikol Kidman i Lora Dern – odigrala je, biću slobodan, uloge karijera. Drama o odnosima tri žene, njihovim porodicama, porodičnom nasilju i jednoj misteriji kao dodatnom začinu je potpuni kreativni trijumf. Svi glumci i glumice su uradili vrhunski posao, serija je vrhunski urađena u svakom pogledu. Šta god da vam pišem o radnji može da vam pokvari ugođaj. Ako do sada kojim slučajem niste gledali, ne dajte da vas obeshrabri cinični opis da je ovo serija o tri domaćice. Ona je mnogo više od porodične drame i drame uopšte, ona je vrhunska studija ljudskog karaktera, koja govori o ozbiljnim i složenim pitanjima, kojima često olako pristupamo i kojima često kao društvo okrećemo leđa.

 

4 - Rick and Morty

 Ljubitelji Rika i Mortija su nepodnošljivi, slažemo se. Eto, rekao sam, idemo sada dalje. Animirana saga o genijalnom naučniku, sociopati i avanturisti koji vodi svog 14-godišnjeg unuka kroz svemirske i interdimenzionalne avanture pojavila se krajem 2013. godine, a pauza između njene druge i treće sezone trajala je pune dve godine. U te dve godine je hajp o seriji dostigao neslućene granice. Ljubitelji serije govorili su o tome koliko je inteligentna, da nije za smrtnike, da se mora imati IQ veći od 120 da bi se uopšte razumela i slične baljezgarije. Ništa od toga nije bitno. Bitno je da su Rik i Morti apsolutno presmešni i užasno kreativni. Dugo čekana treća sezona ne samo da nije ni malo usporila, već je ubacila u višu brzinu, dodatno cementiravši ličnu mitologiju, ali i uvodeći neke ozbiljne elemente. U trećoj sezoni su gledaoci u nekoliko navrata imali priliku da neočekivano dođu do trenutaka kada im se vazduh izbije iz pluća, kada se osmeh samo izbriše sa lica, a u grlu se stvori ogromna knedla. Ako do sada niste, gledajte Rika i Mortija, nećete zažaliti. I najvažnije od svega – ne slušajte nesnosne fanove serije.


3 - Fargo

 "Šouraner" Farga je Noa Holi, čovek koji je 2017. napravio i fantastični Legion. Fargo je sa nama već tri sezone. To je serija koja nastala kao adaptacija istoimenog (odličnog) filma braće Koen. U pitanju je serija antologija (svaka sezona ima svoju radnju), a jedino što je preuzela od filma jeste atmosfera samog hladnog severa SAD. Ali, to već sve znate odavno. Treća sezona Farga se razlikuje po tome što nema nijednog jedinog fantastičnog ili nadrealnog elementa, ali je i tako "strejterska" verovatno najbolja sezona do sada. "Realni" negativac i likovi koji prolaze kroz promene i na kraju doživljavaju katarzu su u neku ruku novina u svetu Farga. U trećoj sezoni su donekle promenjeni i ritam i izvedba, ali je sve to jako sveže i strašno prija seriji. Sve tri sezone su remek-dela, ali treća ipak malo pomera granice i vrlo visoke standarde koje je Fargo sam sebi nametnuo. Ne kažem da je Fargo najbolja stvar na televiziji, ali odgovorno tvrdim da ne postoji ništa što je bolje od Farga. Ovo ne samo da se mora gledati, već se mora imati i čuvati.


2 – The Leftovers

 Leftovers je jedna od serija koja je ušla u kanon vrhunaca televizijskog pripovedanja. Iako nije od početka prihvaćena, a njena prva sezona ima ozbiljnih problema, Leftovers je od druge sezone pronašao sebe, svoj ritam, prihvatio svoje svetonazore i gledaocima pružio nezaboravno umetničko iskustvo. Serija je počela kao ekranizacija romana, ali je posle završene prve sezone počela svoj, odvojeni život, za dobrobit svih. Neko (stvarno se ne sećam ko i gde, trudim se da uvek dam priznanje autorima) je negde napisao da bi bolji prevod serije bio "Izostavljeni", a ne "Ostavljeni". Premisu znamo: dva odsto svetske populacije je misteriozno nestalo, a oni koji su ostali pokušavaju da se izbore sa tim. Nikada ovde nije bilo bitno šta se desilo i gde su ljudi nestali, bitno je da su likovi koje pratimo od prve sezone ispričali moćnu priču o gubitku, bolu, grehu, iskupljenju, ljubavi, vernosti, veri, pa i prijateljstvu. Sve tri sezone imaju ukupno 28 epizoda, jedva nešto više od standardnog broja od 22 epizode koliko imaju mejnstrim serije na nekablovskim televizijama u Americi, ali u tih 28 epizoda dobili smo monumentalnu priču o ljudima koji se suočavaju sa svojim demonima. Ništa više ovde ne može da se kaže, svaka ozbiljna priča o Leftovers zahteva mnogo ozbiljniji pristup od ovoga. Ovo je serija koja se mora iskusiti.


1 - Twin Peaks

 Prve dve sezone Tvin Piksa bile su nešto do tada neviđeno u televizijskom pripovedanju. Unele su revoluciju i zauvek izmenile medijum i način na koji se prave serije, a spadaju u neke od najuticajnijih serija uopšte. Više od četvrt veka kasnije stigao je taj mitski nastavak, za koji se može reći samo jedno: nikada ovako nešto nije viđeno na televiziji i, skoro sasvim sigurno, nikada više i neće biti viđeno. Toliko dugo čekan povratak u Tvin Piks nije nam doneo ni trunku očekivane nostalgije, niti je imalo ličio na svoje mitske prethodnike. Što se tiče same priče, ona je dobila nastavak i nekakav kraj, a isprepletana je gomilom detalja. Ali, to je stvarno ovde najmanje bitno. Dejvid Linč je odavno postao pojava odvojena od bilo čega u Holivudu i svetu filma uopšte. Njegova dela se ne mogu ravnati ni prema čemu osim prema njegovim drugim delima. Samim tim je i kritički skoro nemoguće pristupiti im na standardni način. Kada takva osoba dobije kreativnu slobodu da u 18 televizijskih epizoda ispriča priču kakvu želi, dobija se čudesno i neponovljivo iskustvo zvano treća sezona Tvin Piksa. Linčovi filmovi se odavno više osećaju nego što se gledaju (znam da debilno zvuči, i meni se povraća od ovakve formulacije), a to je doseglo svoj vrhunac u ovoj seriji. Linč nam kroz 18 epizoda iznosi svoju viziju sveta i priču na način koji nije sasvim filmski, ali nije sasvim ni serijski. Magijski, jeziv, napet, nadrealan, često komičan, ponekad visceralno užasan, ali beskompromisno emotivan, Tvin Piks je samo svoj, mera za sebe, neuporediv sa bilo čim. U ovih 18 epizoda smo videli mnogo antologijskih scena i likova. Serijalizacija jedne celovite priče sa početkom i krajem (?) ovde je izvedena tako što se skoro svaka epizoda završava u kafani pored puta u kojoj gostuje neko od velikih muzičkih imena, sa glumačkom minijaturom često sporednih ili minornih likova. Može se Tvin Piks analizirati do u beskraj, Linč je Autor, sa velikim "a", sve što radi radi sa namerom. U ovih 18 epizoda ima otprilike ukupno jedno 10 minuta praznog hoda. Ali, sve to nije bitno ili je manje bitno. Linčova vera u ljude i ljudsku dobrotu, poznavanje ljudske prirode i unikatni talenat doneli su nam delo koje se može mirne duše iskusiti bez ikakvog opterećivanja pitanjima i traženjem odgovora. Da li bih preporučio Tvin Piks svakome? Apsolutno ne, uživanje u Linču je ukus koji se stiče. Da li je ovo najbolja serija 21. veka? Ne znam. Da li je najupečatljivija, najautentičnija, najviše svoja, takoreći univerzum za sebe koji postoji paraleleno sa ovim našim?

 

Apsolutno.

https://www.youtube.com/watch?v=zO0tBgYM5Vg