Bojan Klačar U Rusiji ništa novo Politika
Shutterstock/Mary_Photo

 Kako je izborna atmosfera na dan glasanja na predsedničkim izborima u Rusiji izgledala jednom domaćem posmatraču iz jedne ne tako dobro (izborno) uređene zemlje, a koji se tog dana slučajno našao u Moskvi?

 Krenimo redom.

 U šetnju uz pozive na glasanje pa...

 Čim kročite na Smoljenskaju ulicu, tu na obodu strogog centra Moskve, pogled vam privlači zanimljiva kampanja, vidljiva gotovo na svakom koraku: Выбираем президента - выбираем будущее, ili Izaberite predsednika – izaberite budućnost. Boje na bilbordima su boje sa ruske zastave. Naziv kampanje je već dovoljno upečatljiv, cinici bi rekli i sugestivan, ali je još zanimljivije znati da tu kampanju sprovodi njihova Centralna izborna komisija zajedno sa brojnim drugim državnim i para-državnim akterima.

Cilj kampanje (poznavaocima izbora su ove kampanje poznate kao Get Out the Vote kampanje) je, zapravo, pokriće jedinog Putinovog cilja na ovim izborima – visoka izborna participacija jer je sve ostalo već bilo poznato odavno. Već popodne smo znali da je ova kampanja dala rezultat i da smo dobili poslednji delić u mozaiku Putinovog izbornog slavlja. Na kraju je ostalo samo da konstatujemo da je odziv bio više od 67 odsto i da je za Putina glasalo više od 52 miliona građana što je rekord u samostalnoj Rusiji.

 Uzaludni su bili apeli da aktivnosti Teritorijalnih izbornih komisija (vrsta srednjeg nivoa izborne administracije) koji su ispitivali građane sa posebnim upitnikom, da li će izaći na izbore, predstavljaju čist pritisak na birače. Uzaludno je i pominjati da su guverneri i srednji nivoi izborne administracije nudili čak i novčane (i razne druge) nagrade nižim nivoima administracije u slučaju dobrog odziva birača.


... s policijom u šetnju do Crvenog trga i izborna noć sa...

 Popodne je, uprkos hladnoći, sunce i vedro nebo podstaklo na šetnju tog izbornog dana. Od spomenika Majakovskom do Crvenog trga, što je nešto malo više od 2 kilometra, bilo je više desetina pripadnika snaga bezbednosti. Onih vidljivih, u raznim vozilima, u pancirima i naoružanih. Onih tajnih i skrivenih, možemo samo da pretpostavimo. Plato ispred Boljšoj teatra je postao policijski parking a već od 17 časova prilaz Crvenom trgu postaje misaona imenica. Iako je tu noć bilo zakazano slavlje – znamo i organizatora (što je verovatno jedan od razloga za oprez), teško se odupreti utisku nelagode kada se iza svakog ugla susretnete sa snagama bezbednosti.

 ...para-državnim posmatračima i para-državnim izbornim štabom Vladimira Putina

 Izborna noć je događaj koji se ne propušta. Tu domaći posmatrač saznaje da je ove izbore posmatralo 150 hiljada domaćih posmatrača (u Rusiji je bilo 97 hiljada biračkih mesta). Neko će reći – pa ni muva ne može da prođe, a kamoli nepravilnost. Domaći posmatrač sa početka teksta je radoznao, broj posmatrača je znakovit i upečatljiv. Radoznalost je ubila i mačku pa što ne bi i njegovu nadu da je ove izbore zaista i posmatralo 150 hiljada nezavisnih posmatrača.

 Tako radoznalost saznaje (kroz ODIHR izveštaj) da je ova brojka, zapravo, regrutovana preko tzv. građanskih veća/komora (Civic Chambers) koji su, gle čuda, uvedeni u regulativu pre manje od četiri meseca, da je jedna posmatračka organizacija zvučnog imena „Za čiste izbore“ (koja je angažovala posmatrače putem ovih veća/komora) dobila 137 hiljada evra budžetskog novca za GOTV kampanju, da su predsedavajući dva veća/komore zvanični zastupnici Vladimira Putina i da sam predsednik, na kraju krajeva, od 168 članova federalnih građanskih veća/komora direktno bira njih 40. Teatar apsurda se završava time da regulativa uopšte i ne prepoznaje drugačije (nezavisno, neutralno, malo objektivnije) posmatranje od gorenavedenog.

 Ako ste se pitali što onda ne bi bilo i para-državnog izbornog štaba vodećeg kandidata, kad već postoje takvi posmatrači, onda vam je pitanje opravdano. Tako u izbornoj noći, domaći posmatrač iz one druge ne tako idealne zemlje, sluša izjavu Andreja Kondrašova koji je pres sekretar u Putinovom štabu, ali je i novinar ruske državne televizije (!) i, gle čuda opet, autor dokumentarnog filma o Putinu, emitovanog dok se Putinove pristalice nisu čestito ni oporavile od slavljeničkog mamurluka. Ostali članovi izbornog štaba su bili svi redom iz državnog sektora: Rumjancev, lekar i direktor Nacionalnog centra „Rogačev“, Šmeljova, sociolog iz obrazovnog centra za darovitu decu i Kogonin, direktor Kamaza.

 Umesto zaključka

 „Predsednički izbori 2018 su održani u naglašeno kontrolisanom pravnom i političkom okruženju obeleženom kontinuiranim pritiskom na kritičke glasove“, saopštila je, velikom broju medija, međunarodna ODIHR posmatračka misija manje od 24 sata nakon Putinovog slavlja.
Simbolično, s prozora sale kultnog hotela „Nacional“ u kojoj je to saopšteno, prisutni su mogli da uživaju u jednom od najlepših pogleda na Kremlj gde će u narednih šest godina jedinu reč (kao i do sada) voditi Vladimir Putin.